Hopp til hovedinnholdet

Verdensnyhet i melkerommet

Verdens første gårdstank med CO2 som kuldemedium er tatt i bruk hos gårdbrukerne Rune og Nina Ranøien. Det har tidligere vært testtanker i drift, men dette er den første tanken som er satt i konvensjonell drift. Med ca 10 000 gårdstanker installert i norsk meieribruk, vil en overgang til CO2 innebære et betydelig miljøløft!

CO2 har fått en renessanse som kuldemedium som følge av miljøbelastningen de kjemisk fremstilte (freon) kuldemediene gir. Mange av disse kjemiske fremstilte kuldemedier skal de nærmeste årene fases ut av miljøhensyn, noe som gjør bruken av alternative kuldemedium høyaktuell. Det er også meget høye avgifter på freon, noe som gjør drifting av disse anleggene kostbare.

Et utviklingsprosjekt for miljøet

Skala Fabrikk har i samarbeid med TINE og Sintef utviklet en gårdstank hvor R-134A (freon) er byttet ut med CO2 som kuldemedium. CO2 (karbondioksyd) er et miljøvennlig og klimanøytralt kuldemedium som ikke bidrar til nedbrytning av ozonlaget. 

– Det har vært flere testtanker med CO2 som kuldemedium, den eldste har vært i drift i nesten 2 år. Nå er altså den aller første tanken beregnet på vanlig drift igangsatt. Dette innleder en ny og enda mer miljøvennlig æra i norsk melkeproduksjon, forteller fabrikksjef Atle Monsås fra Skala Fabrikk.

Store miljøgevinster

Med ca 10 000 gårdstanker installert i norsk meieribruk, vil en overgang til CO2 innebære et betydelig miljøløft.
– Ved en potensiell lekkasje vil en kilo med R134a tilsvare et utslipp på 1340 kilo CO2. Et kilo CO2 vil til sammenligning tilsvare nettopp en kilo. Å bytte til CO2 kan dermed innebære en betydelig miljøgevinst, forteller John Solberg, leder av TINE Gårdstankservice.

Ingen forskjell i drift

Vi har hatt tanken i litt over to måneder, og alt fungerer bra, forteller melkeprodusent, Rune Ranøien. – I praksis fungerer tanken som en vanlig gårdstank. Den eneste forskjellen er at den er mer miljøvennlig og at den også kan gjenvinne mer varme, noe som selvsagt er svært positivt!

Utnytter energien bedre

CO2 er også meget energieffektivt og varmen som hentes ut i fra melken kan benyttes til oppvarming av varmt vann i større grad enn med dagens løsning. Det kan hentes ut varmtvann med en temperatur på mellom 80 og 90 °C. Noen eksempler på hva dette varmtvannet kan benyttes til:

• Forvarming av vann til varmtvannsbereder 

• Forvarmet drikkevann til kyrne

• Oppvarming av rom, gulvvarme/radiatorer

Effektforbruket på en CO2 tank er ca 20% lavere enn for en tank som benytter R134A som kuldemedium.
NB! Det er er melkemengden som er begrensingen for hvor mye energi man kan hente ut av varmegjenvinningen.

Flere tanker under levering

– Kombinasjonen av et langt mer miljøvennlig kjølemedium og økt energieffektivitet gjør denne teknologien dobbelt interessant, mener John Solberg. – Vi har nå startet en uttesting av disse tankene for å skaffe oss driftserfaring. Går det som vi håper, vil snart alle gårdstanker leveres med CO2!

– Det er allerede flere tanker levert eller under levering, forteller Atle. – Jan Erik Aasbø Glåmen i Halsa har fått installert Norges største gårdstank på 15 000 liter med CO2 kjøling, og en tilsvarende tank er også levert til Gamkin på Gran på Hadeland.

– I løpet av våren vil flere gårdstanker med CO2 kjøling produseres og leveres til melkeprodusenter rundt om i landet, så nå er vi inne i en helt ny og spennende fase, avslutter Atle.

Nyhet: Utvendig tank

Nå kan vi også kan vi tilby utvendig tank med CO2 som kjølemedium. Dette er vi alene om å tilby i Norge. Vi kan tilby en enkel og fin installasjon av kjølemaskin og tankvasker! Kontakt oss for mer info :)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.