Hopp til hovedinnholdet

Nyhetarkiv

Nytt om produkter, leveranser og annet aktuelt stoff fra Skala Fabrikk

Sammen med Sintef og NTNU har vi funnet en ny måte å bruke våre egenproduserte kjøleplater på, som kan være med på å utjevne energibehovet gjennom døgnet og dermed redusere energikostnadene betydelig.

Med Skala Fabrikk sine gårdstanker har TINE spart over 7 900 tonn CO2. Dette tilsvarer et års utslipp fra ca. 4 400 personbiler med en årlig kjørelengde på 15 000 km. Siden 2015 har Skala Fabrikk levert gårdstanker til TINE med CO2 som kuldemedium. Tank nummer 500 ble levert nå i desember.

I forbindelse med fabrikkutvidelsen har Skala Fabrikk investert i et nytt lasereskjæreanlegg. Den nye laseren erstatter to eldre lasere, og skjærer like raskt som de to tidligere laserne til sammen, og er i stand til en uovertruffet presisjon. Stor grad av automatisering gjør det mulig å kjøre produksjonen ubemannet om natten.

Skala Fabrikk har med ett nytt tilbygg utvidet sitt produksjonsareal vesentlig. Det er for å møte økende etterspørsel av spesialprodukter og deleproduksjon dette skjer. Samtidig har Tankbilavdelingen fått bedre plass og arbeidsforhold.

Arne Jakob Jakobsen hos Trøndermelk DA i Melhus har montert en varmeveksler på melketanken. Det gir energi som varmer opp både vann og sosiale rom.

Smarte melketanker: John Solberg (f.v.) i Tine, fabrikksjef Atle Monsås i Skala Fabrikk og melkeprodusent Rune Ranøien (Foto: Vegard Eggen)

Tine, Sintef og Skala Fabrikk har utviklet mer klimavennlige og driftssikre melketanker. – Miljøgevinsten er enorm samtidig som kostnader reduseres, sier melkebonde og elektroansvarlig i Skala Fabrikk, Rune Ranøien.

Temperaturen i melkerom/maskinrom skal ikke overstige 32°C, og Skala anbefaler 10-20°C i rommet for at gårdstanken skal gå mest mulig effektivt og økonomisk.  Lavere romtemperatur sparer energi og reduserer slitasje på gårdstankens kjølekomponenter.

Verdens første gårdstank med CO2 som kuldemedium er tatt i bruk hos gårdbrukerne Rune og Nina Ranøien. Det har tidligere vært testtanker i drift, men dette er den første tanken som er satt i konvensjonell drift. Med ca 10 000 gårdstanker installert i norsk meieribruk, vil en overgang til CO2 innebære et betydelig miljøløft!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.