Hopp til hovedinnholdet

Varmegjenvinning

Spar energi og miljøet! Lønnsom og miljøvennlig løsning for varmegjenvinning fra gårdstank. Anlegget gjenvinner varmen fra melketanker som er utstyrt med vannkjøling. 

Energien kan benyttes til forvarming av vann til varmtvannsbreder, varming av besetningens drikkevann, og til vannbåren varme i gulv eller radiatorer.

Systemet benytter gårdtstankens platevarmeveksler, hvor vann sirkulerer i en lukket krets gjennom melketankens varmeveksler, og inn på en akkumulatortank. Fra akkumulatortanken kan energien hentes ut og benyttes til forvarming av vann til feks varmtvannsbereder, vannbåren varme i gulv/radiatorer eller varming av besetningens drikkevann. I fjøs med robotmelking vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig med akkumulatortanken, til tradisjonelle melkeanlegg må evt flere lagertanker monteres i tillegg til denne. Alle vannrør for transport av varme må isoleres.

TINE har laget en fin video som forteller om erfaringene med dette energigjenvinningssystemet.

Se TINEs video:

Frigitt varmemengde ved nedkjøling av melk

Mengden energi som gjenvinnes avhenger av melkmengden. Som eksempel kan 1.500 liter melk i døgnet gi ca 1.500 liter vann med temperatur på 35-40 °C.

Mer informasjon

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.